Laagdrempelig en snel een deel van een geschil oplossen in het begin van een (echt)scheiding. Dat kan bij de rechtbank Gelderland. Daar is het project de Deelgeschillenrechter in Familiezaken van start gegaan. De kern van deze nieuwe procedure is dat 1 relatief eenvoudig deelgeschil – wat in de weg staat van het bereiken van een totaalregeling – versneld aan de deelgeschillenrechter kan worden voorgelegd.

De procedure is voor partijen in de beginfase van een scheiding. Een voorwaarde is dat de ex-partners met elkaar in overleg met professionals de echtscheiding proberen te regelen.

Hoe het werkt?

Partijen dienen samen een verzoek in door middel van een formulier.  De rechtbank probeert de zitting binnen twee weken na het indienen van het verzoek te plannen. Tijdens de zitting kunt u geen pleitaantekening voordragen of overleggen. De deelgeschillenrechter kan wel om stukken vragen. De deelgeschillenrechter probeert eerst of partijen er samen uit kunnen komen. Lukt dat niet, dan neemt die rechter een beslissing. Binnen een week na de zitting stuurt de rechtbank het proces-verbaal of de schriftelijke beslissing van de deelgeschillenrechter. Elke partij betaalt normaal gesproken de helft van het griffierecht. In 2021 gaat het om 85 euro. Dat betekent dus 42,50 euro per partij.

Een fantastisch initiatief dat uw echtscheiding zoveel sneller zal laten verlopen! Hopelijk zullen de andere rechtbanken dit project ook snel invoeren.